В годишната програма за разпореждане с Общинско имущество на Пловдив за

...
В годишната програма за разпореждане с Общинско имущество на Пловдив за
Коментари Харесай

460 евро/кв.м: Добър брокер ли е Община Пловдив?

В годишната стратегия за предписание с Общинско имущество на Пловдив за 2024-а е заложена продажба на жилища в размер на 4,5 млн. лв.. Това е цифра, която не е доближи в никакъв случай до момента, написа. 

През 2020 година не е продаден нито един общински апартамент. Рекордът е доближат година по-късно, когато се вършат разпоредителни покупко-продажби за 30 жилища, а достигната цена е 1,67 млн. лв.. Общата им повърхност е 1911 кв.м, а приблизително на квадрат това прави по 875 лв.. През 2022 година се продават 19 жилището със междинна повърхност от 1201 кв.м за 1,275 млн. лв., или 1064 лева./кв. м. За предходната година покупко-продажбите са 25 за жилища с повърхност от 1765 кв.м, а получената сума е 1,620 млн. лв. - 918 лв/кв.
 В област Пловдив се строят повече жилища, в сравнение с в София
В тази област на страната се строят повече жилища, в сравнение с в София

Докато броят на покупко-продажбите понижава през 2023 година

Това сподели, че междинната цена на квадрат при продажбата на общински жилища - освен, че не пораства, а даже пада. Въпросната сума от 460 евро на квадратен метър не съществува съвсем в нито една точка на града.

А какви са наемите на общинските жилища?

На идната сесия ще се гледа и предлагането за нарастването на наемите на общинските жилища, като то ще е с над 100%, без значение от зоната, в която се намират.

Досега наемателите в Столипиново и други непредпочитан и квартали са плащали 0,28% от минималната работна заплата към 2005 година, която е била в размер на 120 лв., или 0,336 лв. на квадратен метър. С актуализацията на цената тя ще стане 0,80 лв. на квадратен метър. Дори с нея апартамент от 70 кв.м наемът му ще бъде 56 лв., като с измененията от закона, наемателите даже няма да заплащат такса боклук. Общият брой на жилищата там е 1692.

В трета зона, елементи от регион " Южен ", " Северен " и " Западен ", както и " Изгрев ", сумата става от 0,672 лева./кв.м на 1,3 лв. на квадрат. Апартаментите, които са на Община Пловдив там са 820.
 Средната заплата в Пловдив остава с 1000 лв. по-ниска от софийската
Средната заплата в Пловдив остава с 1000 лв. по-ниска от софийската

Въпреки наличието на доста интернационалните компании

В другата зона, която се води втора, а общината има 803 жилища, цената става от 0,84 лева на квадрат става на 1,70 лева./км.м. Това са жилищата в необятния центъра, " Западен ", " Северен ", " Тракия " и други.

Най-скъпи ще са общинските апартамент и центъра на града и към огромните булеварди, там сумата от 0,90 лв. на квадратен метър отива на 2 лв..

Въпреки измененията още веднъж общинските жилища ще бъдат в пъти по-ниски в сравнение с свободния пазар. 
 Болниците в Пловдив и Варна изпреварват София по доходи през 2021-а
Кои са най-големите лечебни заведения по доходи в България?

Кои медицински заведения работят на облага и кои са на загуба?
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР